ДЛЯ ВПРОВАДЖЕННЯ ПАЛИВА ВИРОБНИЦТВА WESTINGHOUSE СНВО «ІМПУЛЬС» МОДЕРНІЗУВАЛО СИСТЕМУ ВНУТРІШНЬОРЕАКТОРНОГО КОНТРОЛЮ НА ЕНЕРГОБЛОЦІ №3 РІВНЕНСЬКІЙ АЕС

У ППР-2022 на енергоблоці №3 Рівненської АЕС був зроблений наступний крок до заміни палива виробництва ТВЕЛ (РФ) на паливо виробництва Westinghouse. Цей крок є продовженням багаторічної програми, що поступово впроваджується НАЕК Енергоатом на АЕС України. Базовою ознакою цієї програми є те, що національному атомному оператору вдалося інтегрувати зусилля кращих фахівців атомно-промислового комплексу України та США для вирішення цього складного завдання у якомога надійний, технічно та економічно обґрунтований спосіб.

Одним із показових прикладів вирішення цього завдання є інтегрування вітчизняної системи внутрішньореакторного контролю СВРК виробництва СНВО «Імпульс» з програмним забезпеченням нейтронно-фізичних розрахунків “Beacon”, розробником якого є компанія Westinghouse, яка водночас також є розробником та виробником палива. Такий підхід дозволив об’єднати знання та досвід вітчизняних фахівців у частині теплогідравличних розрахунків та систем моніторінгу активних зон для реакторів типу ВВЕР з досвідом Westinghouse у частині розрахунків активних зон з різними сортами палива та геометрією. З самого початку НАЕК Енергоатом, Westinghouse, СНВО «Імпульс» для гарантії позитивного результату запровадили системний підхід, який складався з наступних етапів:

  • тестування програмного забезпечення “Beacon” на технічних засобах виробництва СНВО «Імпульс» на майданчику Westinghouse ;
  • доопрацювання та впровадження нових розрахункових та сервісних функцій СВРК;
  • багатоетапна послідовна апробація на енергоблоках АЕС та ліцензування у ДІЯРУ;
  • забезпечення можливісті двоетапної модернізації СВРК (окремо верхнього та нижнього рівня) з метою оптимізації поточних витрат.

Результатом цих наполегливих зусиль стало впровадження змішаних завантажень на енергоблоках ПАЕС, ЗАЕС і тепер на РАЕС-3. Приймаючи до уваги значний позитивний досвід спільної багаторічної роботи НАЕК Енергоатом, Westinghouse, СНВО «Імпульс» по модернізації СВРК для контролю змішаних паливних завантажень, наступними кроками на протязі 2023-2025 р.р. можуть стати аналогічні проекти для РАЕС-4, ХАЕС-1,2 з реакторами ВВЕР-1000, а також РАЕС-1, 2 з реакторами ВВЕР-440.


Сєвєродонецьке НВО "Імпульс" – провідний в Україні розробник, виробник та постачальник високонадійних систем контролю та управління для атомної енергетики та залізниць.
 
Ми в соціальних мережах: