ПРОВЕДЕНО ПРИЙМО-ЗДАЧНІ ВИПРОБУВАННЯ СИСТЕМИ ВНУТРІШНЬОРЕАКТОРНОГО КОНТРОЛЮ ДЛЯ РІВНЕНСЬКОЇ АЕС

У квітні 2023 р. на майданчику ПрАТ «СНВО «Імпульс» було успішно проведено приймально-здавальні випробування системи внутрішньореакторного контролю (СВРК-М2) для енергоблоку № 3 Рівненської АЕС, до складу якої включено національний розрахунковий комплекс нейтронно-фізичних та теплогідравлічних параметрів активної зони та реакторної установки «ImCore».

Результати випробувань підтвердили реалізацію та працездатність функцій системи у повному обсязі, у тому числі функції «Прогнозування стану активної зони» та всіх сервісних функцій згідно з технічним завданням.

СВРК-М2 інтегрує досвід та всі нормативні вимоги до СВРК з урахуванням маневрування та прогнозування, а саме:

  • можливість контролю змішаних завантажень з паливом будь-яких постачальників та ТВС з різною висотою паливного стовпа;
  • профіль палива і в аксіальному, і в радіальному плані;
  • можливість прямого контролю лінійного енерговиділення на потвельному рівні;
  • електронний альбом нейтронно-фізичних показників з урахуванням предиктивних функцій системи;
  • інформаційна підтримка оператора у режимах маневрування потужністю.

На відміну від СВРК зарубіжних виробників, розробка СВРК-М2 будувалася як розробка вітчизняного продукту від єдиного виробника всіх компонентів. Для розробки СВРК-М2 застосовані найпередовіші обчислювальні платформи, інструменти та методи вирішення фізико-математичних завдань.

За результатами роботи приймальна комісія, у складі представників РАЕС, ДІЯРУ та СНВО «Імпульс», резюмувала, що СВРК-М2 повністю відповідає вимогам ТЗ, нормам, правилам та стандартам з ядерної та радіаційної безпеки та готове до поставки на РАЕС.

Відповідно до плану у травні – липні 2023 р. паралельно реалізуються два проекти впровадження СВРК-М2 з національним розрахунковим комплексом «ImCore»: на енергоблоці №3 Рівненської АЕС та на енергоблоці №3 Южно-Української АЕС.


Сєвєродонецьке НВО "Імпульс" – провідний в Україні розробник, виробник та постачальник високонадійних систем контролю та управління для атомної енергетики та залізниць.
 
Ми в соціальних мережах: