СИСТЕМИ ВНУТРІШНЬОРЕАКТОРНОГО КОНТРОЛЮ НОВОГО ПОКОЛІННЯ ВПРОВАДЖУЮТЬСЯ НА УКРАЇНСЬКИХ АЕС

В межах виконання програми ДП «НАЕК «Енергоатом» із заміни російського палива на паливо компанії Westinghouse на енергоблоках АЕС після багаторічної ретельної та детальної апробації СНВО «Імпульс» розпочало впровадження систем внутрішньореакторного контролю СВРК-М2, побудованих на базі національного розрахункового комплексу "ImCore" власної розробки.

У липні та серпні 2023 р. СВРК-М2 введено в експлуатацію на енергоблоках №3 Рівненської АЕС та №3 Південноукраїнської АЕС. Заплановані проекти з постачання та введення в експлуатацію аналогічних СВРК в 2024 р. на енергоблоках №4 РАЕС, №1 ПАЕС, №2 ХАЕС.

У всіх наведених вище проектах як базовий підхід до побудови СВРК на АЕС України прийнято наступний:

  1. диверсифікація розрахунку нейтронно-фізичних параметрів активної зони з використанням двох програмних продуктів: національного-розрахункового комплексу "ImCore" (СНВО "Імпульс") та "Beacon-TSM" (Westinghouse);
  2. програмне забезпечення, що реалізує розрахунок теплогідравлічних параметрів РУ та всі інші функції, та обладнання верхнього та нижнього рівня - розроблене та виготовлене СНВО «Імпульс».

Впроваджені СНВО «Імпульс» повномасштабні СВРК нового покоління вже викликали значну зацікавленість у східно-європейських операторів АЕС з реакторами типу ВВЕР з огляду на активне прискорення аналогічних програм із заміни російського палива на паливо компанії Westinghouse у країнах ЕС.


Сєвєродонецьке НВО "Імпульс" – провідний в Україні розробник, виробник та постачальник високонадійних систем контролю та управління для атомної енергетики та залізниць.
 
Ми в соціальних мережах: