ПРОВЕДЕНО ПРИЙМАЛЬНІ ВИПРОБУВАННЯ ПРОГРАМНО-ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ МОДЕРНІЗАЦІЇ АКНП-И

У червні 2022 р. на майданчику СНВО «Імпульс» у Києві комісією, яка складалася з представників РАЕС, ПАЕС, ХАЕС, ДП ДНТЦ ЯРБ, було проведено приймальні випробування програмно-технічних засобів для модернізації апаратури контролю нейтронного потоку АКНП-И.

Метою модернізації є підвищення безпеки реакторних установок за рахунок заміни окремих пристроїв в АКНП-И, які відпрацювали свій ресурс, на сучасні з покращеними характеристиками пристрої зі складу АКНП-ИФ. Причому нові компоненти дозволяють проводити безударну заміну застарілих компонентів АКНП-И в будь-якій конфігурації.

Одним із основних інноваційних виробів для модернізації АКНП-И є УДПН-3 - пристрій детектування потоку нейтронів у діапазонах СКП-ДІ (системи контролю перевантаження палива та джерела) на основі пропорційного борного лічильника з високою чутливістю фірми Photonis (Франція). УДПН-3, порівняно з використовуваним в АКНП-И пристроєм детектування в діапазоні СКП на основі коронних гелієвих лічильників, володіє набагато більш високою стійкістю до гамма-випромінювання і дозволяє відмовитися від механізмів переміщення блоків детектування СКП.

За результатами приймальних випробувань, проведених відповідно до узгоджених в установленому порядку програми та методики, комісія констатувала, що програмно-технічні засоби для модернізації АКНП-И повністю відповідають вимогам технічного завдання, комплекту документації (конструкторської, технологічної, експлуатаційної, програмної) та готові до постачання на енергоблоки АЕС України.


Сєвєродонецьке НВО "Імпульс" – провідний в Україні розробник, виробник та постачальник високонадійних систем контролю та управління для атомної енергетики та залізниць.
 
Ми в соціальних мережах: